Pelvik Konjesyon Sendromu (PKS) Tedavisi

PKS Nedir?

Bu hastalık ilk kez 1857 yılında Richet tarafından tanımlanmış, ismi ise 1949 yılında Taylor tarafından konulmuştur. Pelvis (iç karın) bölgesinde gelişen varisler özellikle doğurganlık yaşındaki kadınlarda rahatsızlığa neden olabilmektedir. Pelvik varisler bayanların %10’unda, 18-50 yaş arasındaki pelvik ağrısı bulunan bayanların %15’inde bulunmaktadır.Tabi bu şikayetler başka hastalıklar nedeniyle de oluşabileceği için bu tanının konulmasından önce diğer nedenlerin dışlanması gerekmektedir. (endometriyozis, miyom, uterin fibroma, kanser vb.)

PKS Neden Oluşur?

PKS sıklıkla pelvik venlerdeki yetmezlik sonucunda gelişmektedir. Nedeni tam belli olmamakla birlikte pelvik venler hormonlara duyarlıdırlar. Özellikle hamilelik döneminde maruz kalına yüksek doz östrojen hormonu toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır. Bir diğer neden de tıkayıcı hastalıklar olabilmektedir. (May-Thurner Sendromu, Nutcracker Sendromu, iliak venleri tutan post-trombotik hastalık, Budd-Chiari Sendromu).

PKS Kimlerde Görülür?

Hastalık genellikle 20li yaşların sonu yada 30 lu yaşların başındaki birden fazla doğum yapmış bayanlarda ortaya çıkmakta ve menopozdan sonra gerilememektedir.

PKS Belirtileri Nelerdir?

Hastalarda genellikle uzun süreden beri devam eden kalça ve iç karın ağrıları (genellikle gün içerisinde uzun süre oturmakla, ayakta kalmakla yada bir şey kaldrımakla artan), cinsel ilişki esnasında ağrı, ağrılı adet dönemleri, idara yaparken yanma ve ağrı, acil idrara çıkma hissi yada kabızlık şikayetleriyle kendini göteren klinik durumdur. Bunlar sıklıkla tek taraflı olmakla birlikte iki tarflı da olabilmektedir. Yine bu bölgedeki damarsal
yapılardan oluşan yetmezlik sebebiyle kasıkta ve vagina dudakları etrafında varisler görülebilmektedir.

Konulur?

Zayıf hastalarda yapılan doppler ultrason ile 5mm üzerinde genişlemiş venler görülebilir. Hem internet ilik venler hem de gonadla venler genişleme ve kaçak akım açısından görüntülenmelidir. Görüntülemenin uygun olamayacağı yada kalitesinin yeterli olmadığı hastalarda BT yada MR venografi hastalığın tanısını koymakta yardımcı olabilir. Ancak hastalık tanısı için altın standart konvansiyonel venografidir. Her iki ilhak venlerin ve gonadla venlerin görüntülenmesi gerekmektedir.

PKS Tedavisinde Ne Yapılır?

Bu hasatlığın tedavisinde yetmezlik gösteren venlerin cerrahi yada laparoskopik olarak bağlanmasından, rahimin ve yumurtalıkların alınmasına kadar pek çok teknik tanımlanmıştır. Ancak bu tedavilerden bazıları yeniden hamile kalmak isteyen hastalar için uygun değildir. Yine bu hastalarda coil embolizasyon tekniği kullanılarak ve bu işlem köpük tedavisiyle birleştirilerek girişimsel olarak tedavi edilebilmektedir. İliokaval tıkanıklığa bağlı PKS’ler ise stentleme tekniği ile tedavi edilmektedir.

Bize Ulaşın

TOP