Aort Diseksiyonu (Yırtılması)

Aort (Yırtılması) Diseksiyonu Ameliyatı

Kalpten çıkan ana aort damarı 3 katmandan oluşmaktadır. En içte bulunan katmanın yırtılıp diğer katmanlar arasına kanın girmesi diseksiyon olarak tanımlanmaktadır.

Bu hastalık genellikle yüksek tansiyonu yada damar sertliği bulunan hastalarda gelişmektedir. Yaşamı ciddi derecede tehdit eden bir durumdur. Tedavi edilmeyen hastaların çoğunluğu 3 ay içerisinde ölür ve kronik safhaya geçenlerin az bir kısmı 5 yıldan fazla yaşar. Tıbbi, girişimsel ve cerrahi alandakil gelişmelere rağmen ölüm riski hala yüksektir. Bu hastalıktan ölüm riski ilk 6 saatte, saat başı % 4, 24 saate ise saatlik risk %2 dir. Yani müdahale edilmediği durumda hastaların yarısı ilk 24 saate kaybedilir.

Hastaların çoğunda ani ortaya çıkan, bıçak saplanır yada yırtılır tarzda tarif edilen göğüs, sırt yada karın ağrısı mevcuttur. Hastaları % 5-10 kadarında bayılma meydana gelir. Bu durum beyine giden damarların olaya katıldığını yada kalbi çevreleyen zar içine kan sızdığının göstergesidir. Sinir basısına bağlı olarak his kayıpları, ses tellerine giden sinire basıya bağlı olarak ses kısıklığı ortaya çıkabilir.

Hastalığın tanısının konulmasında Bilgisayarlı Tomografi, Ekokardiyografi ve Manyetik Rezonans görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. En kesin bilgiyi MR vermesine rağmen erişim ve uygulama kolaylığı nedeniyle genellikle kontrastlı (ilaçlı) bilgisayarlı tomografi ile tanı konulmaktadır.

Diseksiyon saptanan hastalar ivedilikle yoğun bakım ünitesine alınmalı ve yakın takip edilmelidir. Tansiyon yüksekliği mevcutsa düşürülmeli, hayati fonksiyonları yakından takip edilmelidir. Hastanın hazırlıkları yapıldıktan sonra direksiyonun tipine göre biran önce girişimsel yöntemlerle yada cerrahi olarak müdahale edilmesi gereklidir.

aort diseksiyonu ameliyatı ankara
aort diseksiyonu ameliyatı istanbul

Bize Ulaşın

TOP