Karotis beyine kan götüren atardamara verilen isimdir. Çene hizasında ikiye ayrılır. Bir dalı yüz ve boyun bölgesine kan akımı sağlarken, diğer dalı beyin kanlanmasını sağlamaktadır. Diğer damarlarda olduğu gibi bu damarda da darlık ve tıkanıklık gelişmektedir.
Bu damara yapılan müdahalelerin amacı hastaların inme (felç) geçirmesini önlemektir. Karotis arter hastalığı sessiz seyredebilmektedir. Hastaların herhangibir şikayeti olmasa bile %80 ve üzerindeki darlıklar hastaları inme riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu hastalarda saniyeler yada dakikalar süren tek gözde görme kaybı, baş dönmesi yada sersemlik hissi olabilmektedir. Geçici inme durumunda ise konuşma bozuklukları, tek taraflı ani görme bozuklukları, vücudun yarısında yada tek ekstremitesinde kuvvet kaybı gelişebilmektedir. Daha ileri olgularda ise zihinsel fonksiyonlarda bozulma, ani hareketlerle bayılma hissi, istemsiz hareketler, iki taraflı görme kaybı yada denge kaybı gibi belirtiler göstermektedir.
Yapılacak basit bir doppler ultrasonografi tetkiki ile hastalığın tanısı konulabilir. Hastalığın tanı ve tedavisi amacıyla BTA (Tomografik Anjio) yada MRA (MR Anjio) kullanılabilirken altın standart DSA (Klasik Anjio) dır. Hastalığın tedavisi ise darlığın derecesine ve hastanın şikayetlerinin bulunup bulunmamasına göre değişmektedir. Bazı hastalar sadece ilaç tedavisi ile tedavi edilirken, diğer hasta grubu stentleme yada cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.